Chrisna Rhijnsburger van Insolresearch:

‘Met mijn rugzak aan ervaring sta ik curatoren bij
in de financiële afwikkeling van faillissementen’

Binnenstappen in een black box geeft haar energie. Als specialist in de financiële afwikkeling van faillissementen stapt Chrisna Rhijnsburger steeds weer binnen bij bedrijven die ze voorheen alleen van naam kende. Ze heeft een rugzak aan ervaring en daarmee staat ze als specialist curatoren en bewindvoerders bij. Want hoewel iedere curator de wetgeving op zijn duimpje kent, wil dat niet zeggen dat altijd de parate kennis in huis is om vaak complexe financiële vraagstukken op te lossen. Met Insolresearch zet Chrisna Rhijnsburger haar expertise al vele jaren in.

Sinds 2009 richt Insolresearch zich volledig op het bijstaan van curatoren. Inmiddels is Chrisna Rhijnsburger betrokken geweest bij veel faillissementen, van klein tot groot, en ook spraakmakende faillissementen; van Siebel tot McGregor en van Intertoys tot MC Slotervaart. De variatie is dus groot. Een juweliersketen en een kledingmerk, speelgoedwinkels en een ziekenhuis. “Voor mij als financieel specialist is de afwikkeling van faillissementen in essentie hetzelfde, alleen het accent en volume verschilt”, aldus Rhijnsburger. Ze herkent steeds weer dat de curator niet primair op de cijfers zit. Die heeft namelijk een veel breder scala aan vraagstukken die moeten worden opgelost. Voor de financiën wordt Insolresearch dan ingehuurd. “Als de onderneming openblijft na surseance of faillissement, richt ik me op de geldstromen, want in zo’n situatie moet de geldstroom worden geborgd en mag er natuurlijk niet meer geld uitgaan dan erin komt. En de BTW moet wel gewoon worden geadministreerd.”

Quick scan of ‘hands-on’ onderdeel team

De ondersteuning die Rhijnsburger biedt, betreft grofweg twee smaken. “Ik ondersteun ‘hands-on’ de processen die gaan lopen op het moment dat een bewindvoerder of curator wordt aangesteld. In dat geval maak ik vaak onderdeel uit van het team van de curator. Daarnaast doe ik in een latere fase een quick scan onderzoek bij een surseance of faillissement om zogenoemde ‘red flags’ te herkennen in de administratie en geldstromen. Waar is wat gebleven? Bij de quick scan maakt ze een analyse van de digitale financiële administratie. “Dat kan ik in principe doen vanachter mijn eigen bureau”.

Hoe de hazen lopen

Als Insolresearch wordt ingezet als onderdeel van een curatorenteam, duikt Rhijnsburger steeds weer in een black box. “Ik weet nooit wat ik aantref, als ik ergens voor het eerst binnenwandel. Wat ik wel vaak herken, is de emotie die binnen zo’n bedrijf aanwezig is. Hoewel Rhijnsburger een vrouw is van de cijfers, heeft ze altijd aandacht voor de mensen die het betreft. “Ik voel wat er bij ze leeft en daarom laat ik mensen altijd over hun situatie praten. Maar ik geef ze zo nodig ook uitleg over waarin ze terecht zijn gekomen.” Binnen bedrijven die failleren is immers vaak veel onduidelijkheid. “Men weet niet meer hoe de hazen lopen, terwijl de medewerkers en ook het management middenin een rouwproces zitten.”

Bij Bijzonder Beheer

Chrisna Rhijnsburger voltooide haar accountantsopleiding bij een voorloper van wat nu PWC heet. Het werken in de accountantspraktijk paste haar na zo’n vijftien jaar niet meer helemaal. “Juist op dat moment werd ik benaderd door een cliënt van mij die op zoek was naar een opvolger. Of dat niets voor mij was?”. De vraag verraste haar, maar ze zag de uitdaging direct. “Ik kwam er als accountant altijd al graag, maar ik wilde dan wel als aandeelhouder instappen. En zo rolde ik op 33-jarige leeftijd als ondernemer de grafische branche binnen.” Rhijnsburger startte in een bedrijf met 70 man op de payroll en er brak al snel een periode van groei aan. “Met vallen en opstaan heb ik me het ondernemer zijn en de branche eigen gemaakt.” Haar onderneming in de afwerking van drukwerk groeide en bloeide. Met enkele overnames ontstond een groep van zes grafische bedrijven met 230 man. Maar toen internet steeds meer zijn intrede deed en een recessie zich aandiende, veranderde de situatie in de markt. “De kaasschaafmethode werd voortdurend gehanteerd.” Reorganisaties volgden elkaar op en de voormalige accountant zat nu als ondernemer aan tafel bij Bijzonder Beheer van de bank. “In deze periode heb ik mijn rugzak met ervaring behoorlijk gevuld”, zegt Rhijnsburger met gevoel voor understatement.

Niche aangeboord

Na een periode van afslanking, sluitingen en een tijd waarin ze voor één van haar bedrijven het faillissement moest aanvragen liet ze haar onderneming met nog 45 man in dienst overnemen en stopte ze als grafisch ondernemer. “Ondanks wat interim werk in de branche, wist ik nog niet goed wat mijn volgende stap zou zijn.” Maar Chrisna Rhijnsburger werd verrast door een telefoontje van een curator die haar expertise wilde inhuren bij een faillissement. Van het een kwam het ander en een niche in de markt was aangeboord. In eerste instantie ging het vaak om quick scans, maar al snel ontwikkelde die rol zich als specialist in het curatorenteam. “Ik ben me gaan verdiepen in de insolventiewetgeving en ik herkende de andere manier van kijken naar een financiële administratie als financieel specialist, die wordt ingehuurd bij de afwikkeling van faillissementen, ten opzichte van een controlerend accountant.”

Omleggen geldstromen

In de afgelopen jaren zijn er heel wat bekende faillissementen geweest waarbij Chrisna Rhijnsburger betrokken was en nog steeds is. Faillissementen zijn immers vaak langlopende kwesties. Als het om de retailbranche gaat, is vaak sprake van voorraden die moeten worden geteld en gewaardeerd. “Bij Siebel betrof het waardevolle sieraden. Hier was ik nauw betrokken bij de opzet en uitvoering van het proces van de voorraadtelling en vervolgens bij de koppeling met de waarde van de getelde sieraden.” Terugkerend probleem in de doorstarts in de retail is het omleggen van de geldstromen. “Hiermee heb ik inmiddels veel ervaring, en dus ook met het probleem dat de pinbetalingen in de winkels nog langere tijd bij de boedel binnenkomen in plaats van bij de doorstartende partij”, weet Rhijnsburger.

Verkrijgen boedelkrediet

Een in het oog springend faillissement waar Insolresearch bij betrokken is, blijft toch wel MC Slotervaart. Van de ene op de andere dag ging dit ziekenhuis dicht en nam Chrisna Rhijnsburger de financiële administratie onder haar hoede. Met een omzet van 120 miljoen euro per jaar, 1200 medewerkers en meer dan 50.000 patiëntafspraken op de poliklinieken in de agenda is dit in Nederland een faillissement dat niemand heeft gemist. “Ook in dit geval ontferm ik mij over een deel van de medewerkers van de financiële administratie. Zij hebben zulke specifieke kennis over de processen daar in huis, dat ik hen dan ook echt nodig heb. Aan de debiteurenzijde waren nog substantiële inkomsten te verwachten, terwijl er wel een urgent gebrek aan liquiditeit was. Dit was een voornaam aandachtspunt voor Rhijnsburger, in samenspraak met de nog aanwezige financieel medewerkers van het ziekenhuis. “Het snel verkrijgen van boedelkrediet was hier dan ook belangrijk. Het juist budgetteren van de benodigde middelen is dan een must om het benodigde krediet in dat geval te krijgen.”

In de tien jaar dat Chrisna Rhijnsburger actief is als specialist is haar rol doorontwikkeld. “Persoonlijk ben ik daarmee heel content. Samen met de curator binnenstappen in een black box en daar aan het werk gaan geeft me steeds weer energie!