Chrisna Rhijnsburger van Insolresearch:
‘Met mijn rugzak aan ervaring sta ik curatoren bij
in de financiële afwikkeling van faillissementen’
Binnenstappen in een black box geeft haar energie. Als specialist in de financiële afwikkeling van faillissementen stapt Chrisna Rhijnsburger steeds weer binnen bij bedrijven die ze voorheen alleen van naam kende. Ze heeft een rugzak aan ervaring en daarmee staat ze als specialist curatoren en bewindvoerders bij. Want hoewel iedere curator de wetgeving op zijn duimpje kent, wil dat niet zeggen dat altijd de parate kennis in huis is om vaak complexe financiële vraagstukken op te lossen. Met Insolresearch zet Chrisna Rhijnsburger haar expertise al vele jaren in.
Sinds 2009 richt Insolresearch zich volledig op het bijstaan van curatoren. Inmiddels is Chrisna Rhijnsburger betrokken geweest bij veel faillissementen, van klein tot groot, en ook spraakmakende faillissementen; van Siebel tot McGregor en van Intertoys tot MC Slotervaart. De variatie is dus groot. Een juweliersketen en een kledingmerk, speelgoedwinkels en een ziekenhuis. “Voor mij als financieel specialist is de afwikkeling van faillissementen in essentie hetzelfde, alleen het accent en volume verschilt”, aldus Rhijnsburger. Ze herkent steeds weer dat de curator niet primair op de cijfers zit. Die heeft namelijk een veel breder scala aan vraagstukken die moeten worden opgelost. Voor de financiën wordt Insolresearch dan ingehuurd. “Als de onderneming openblijft na surseance of faillissement, richt ik me op de geldstromen, want in zo’n situatie moet de geldstroom worden geborgd en mag er natuurlijk niet meer geld uitgaan dan erin komt. En de BTW moet wel gewoon worden geadministreerd.”
Quick scan of ‘hands-on’ onderdeel team
Hoe de hazen lopen
Bij Bijzonder Beheer
Niche aangeboord
Omleggen geldstromen
Verkrijgen boedelkrediet
Een in het oog springend faillissement waar Insolresearch bij betrokken is, blijft toch wel MC Slotervaart. Van de ene op de andere dag ging dit ziekenhuis dicht en nam Chrisna Rhijnsburger de financiële administratie onder haar hoede. Met een omzet van 120 miljoen euro per jaar, 1200 medewerkers en meer dan 50.000 patiëntafspraken op de poliklinieken in de agenda is dit in Nederland een faillissement dat niemand heeft gemist. “Ook in dit geval ontferm ik mij over een deel van de medewerkers van de financiële administratie. Zij hebben zulke specifieke kennis over de processen daar in huis, dat ik hen dan ook echt nodig heb. Aan de debiteurenzijde waren nog substantiële inkomsten te verwachten, terwijl er wel een urgent gebrek aan liquiditeit was. Dit was een voornaam aandachtspunt voor Rhijnsburger, in samenspraak met de nog aanwezige financieel medewerkers van het ziekenhuis. “Het snel verkrijgen van boedelkrediet was hier dan ook belangrijk. Het juist budgetteren van de benodigde middelen is dan een must om het benodigde krediet in dat geval te krijgen.”
In de tien jaar dat Chrisna Rhijnsburger actief is als specialist is haar rol doorontwikkeld. “Persoonlijk ben ik daarmee heel content. Samen met de curator binnenstappen in een black box en daar aan het werk gaan geeft me steeds weer energie!